پوسیدگی دندان بعد از انجام کامپوزیت
ازجمله مواردی که اکثر افراد قبل از کامپوزیت نسبت به آن ابراز نگرانی میکنند، پوسیدگی دندان بعد از انجام کامپوزیت است. رفع این نگرانیها حق طبیعی شماست. زمانی که تصمیم میگیرید برای زیبایی دندانها از کامپوزیت ونیر استفاده کنید، باید تمام جوانب را بهدرستی سنجیده باشید.
برای کامپوزیت کردن دندان، از یک لایه نازک رزین ترکیبشده با مواد گوناگون استفاده میشود تا عیوب ظاهری دندان استتار شود. متخصصین از روشهای مختلفی برای قرار دادن این روکشها روی دندان استفاده میکنند که شامل فنهای لایه گذاری، فرم دهی و پیوند دادن بین کامپوزیت و دندانها است. اغلب این روشها بهگونهای است که کامپوزیت را یک فرآیند برگشتناپذیر میکند. زیرا متخصص مجبور میشود قسمتی از دندان را تراشیده تا فرایند اتصال بهدرستی صورت گیرد.
باید بدانید کامپوزیت همان مادهای است که برای پر کردن دندان استفاده میشود. با توجه به اینکه فرایند پر کردن طوری انجام میگیرد تا از حادتر شدن پوسیدگی پیشگیری کند؛ پس بالطبع استفاده از ونیر کامپوزیت برای روکش دندان نیز نمیتواند بهخودیخود منجر به آسیب دندان شود. در ادامه مواردی را بررسی میکنیم که ثابت میکند کامپوزیت دندان باعث پوسیدگی آن نمیشود.
- سازگاری رزین کامپوزیت با محیط دهان: همانطور که گفتیم جنس کامپوزیتها طوری طراحیشده که جلو آسیب را بگیرد. یعنی زمانی که با این مواد دندانها را روکش کنید، در مرحله اول از تجمع باکتریها و پلاکها روی خود دندان جلوگیری کرده و باعث ثابت ماندن رنگ دندان میشوید. گزینه بعدی این کامپوزیت میتواند بهعنوان ضربهگیر عمل کرده و در صورت بروز حادثه و هرگونه ضربه ناگهانی به دهان، جلوی شکستن و آسیب به دندان را بگیرد.
- تراشیدن دندان بهصورت سطحی است: عدهای گمان میکنند، برای نصب کامپوزیت لازم است مینای دندان تراشیده شود و نگران آسیبپذیر شدن دندانهای خود هستند. لازم است بدانید تراش دندان کاملاً سطحی است و در حد ایجاد خراشهایی برای زبر شدن سطح دندان انجام میشود. این تراش اغلب بهمنظور اتصال بهتر کامپوزیت ونیر صورت میگیرد. البته در مواردی که فرد برای اصلاح کجی دندان از کامپوزیت استفاده میکند، متخصص مجبور است قسمتی از دندان را که باعث ایجاد بینظمی شده تراش دهد تا درنهایت به روکش یکنواختی دست یابد.
دلیل پوسیدگی دندان بعد از کامپوزیت؟
پوسیدگی دندان بعد از انجام کامپوزیت دندان به خاطر جنس کامپوزیت نیست. بلکه عواملی وجود دارند که میتوانند زمینهساز ایجاد پوسیدگی بعد از کامپوزیت باشند.
- عدم رعایت بهداشت دهان و دندان: بعد از استفاده از کامپوزیت برای اصلاح طرح لبخند باید بیشازپیش بهداشت دهان و دندان را رعایت کرد. در غیر این صورت تجمع بیشازحد مواد غذایی و باکتریها باعث پوسیدگی دندان میشود. به دلیل اینکه ظاهر دندان زیر روکش مخفی شده است، در صورت بروز هرگونه پوسیدگی فرد نمیتواند متوجه آن گردد. مگر اینکه بهطور اتفاقی در زمان مناسبی برای چکاب مراجعه کرده باشد. اگر این فرآیند پیشرفت کرده و دیر متوجه آن شوید لازم است برای درمان، روت کانال صورت گرفته و بجای کامپوزیت از روکشهای معمولی دندان استفاده نمایید.
- وجود شکستگی یا حفره: گاهی به دلیل ضربه یا عدم مراقبت صحیح، قسمتی از کامپوزیت شکسته یا ترک برمیدارد یا ممکن است بین کامپوزیت و دندان حفره کوچکی ایجاد شود.
این فضاهای خالی میتوانند بهترین مکان برای تجمع پلاکها باشند و زمینهساز پوسیدگی دندان شوند. یکی از دلایلی که متخصصان برای چکابهای دورهای تأکید میکنند، تشخیص زودهنگام چنین نواقصی در کامپوزیت است.
- مصرف دخانیات: استعمال سیگار یا هرگونه ماده نیکوتین دار باعث تشدید بروز پوسیدگی دندان حتی بعد از کامپوزیت میشود. پس در صورت مصرف دخانیات حتماً از مسواک و نخ دندان استفاده نمایید. همچنین از متخصص بخواهید روش تمیز کردن زبان و پشت دندانها را نیز به شما آموزش دهد. استفاده از دهانشویههای مخصوص میتواند به افراد سیگاری کمک کند تا از تغییر رنگ و پوسیدگی دندانها پیشگیری کنند.
- واکنش آلرژیک به کامپوزیت یا چسب کامپوزیت: موادی که در ترکیبات کامپوزیت یا چسبهای آن استفاده میشود، در بدن افراد مختلف تأثیرات متفاوتی دارد. برخی افراد ممکن است به عوامل پیونددهنده مثل متاکریلات و مواد چسبنده گروه آلدهید موجود در کامپوزیت واکنش نشان دهند.
افرادی که به خود کامپوزیت بهعنوان یک جسم خارجی واکنش نشان میدهند، سریعاً بعد از پایان کار دچار قرمزی و التهاب لثه میشوند. همچنین کسانی که به چسبهای کامپوزیت حساس هستند، ممکن است بعد از چند ماه عفونت و التهاب لثه را داشته باشند. این عفونتها اگر در طولانیمدت درمان نگردد، پوسیدگی دندان را در پی خواهد داشت.
روشهای پیشگیری از پوسیدگی دندان بعد از انجام کامپوزیت
اگر بعد از انجام روکش، روشهای پیشگیری را بهدرستی رعایت کنید احتمال پوسیدگی دندان بعد از انجام کامپوزیت دندان بهشدت کاهشیافته و کامپوزیت حدود 8 تا 10 سال دوام میآورد.
- استفاده مداوم از مسواک، نخ دندان، دهانشویه و تمیز کردن زبان و پشت دندان بهترین روشهای جلوگیری از آسیب به دندان و کامپوزیت است.
- چکابهای دورهای و منظم سبب میشود در زمان مناسب جلوی پیشرفت پوسیدگی گرفته شود.
- ترک عادتهای غلط مثل دندانقروچه، مصرف نوشیدنیهای کافئین دار و الکلی
- در صورت مشاهده علائم مشکوک حتماً با پزشک خود تماس بگیرید و یا برای مراجعه حضوری اقدام کنید.
آیا انجام کامپوزیت ونیر منجر به پوسیدگی دندان میشود؟
تحقیقات نشان داده پوسیدگی دندان به دلیل استفاده از کامپوزیت رخ نمیدهد. بلکه رعایت نکردن موارد بهداشتی است که باعث بروز چنین عوارضی میگردد.
آیا میشود از پوسیدگی دندان بعد از انجام کامپوزیت پیشگیری کرد؟
با توجه به عواملی که در متن بررسی کردیم، بهراحتی میتوان از چنین عارضهای پیشگیری کرد.
جدول دسترسی سریع، کلیک کنید. |
|